Doe en let meer op je gezondheid

Je gezondheid is erg belangrijk. Om gezond te blijven heb je het meeste zelf in de hand. Zoals je voeding en sport. Gezonde voeding kost meer tijd dan ongezond eten. In ongezond eten zitten meestal toevoegde suikers, en die zijn erg slecht voor ons. Gezond eten kan erg duur zijn, maar je moet het er voor over hebben, wil je zo gezond mogelijk leven. Hoe kun je nou eigenlijk zo gezond mogelijk eten en dit combineren met sport?

Gezonde voeding

Eten is voor de mens heel erg belangrijk, we kunnen niet zonder. En de meeste van ons zijn dol op suiker, wat in veel voedingsmiddelen zit. Hoe lekker het ook is, het is gewoon erg slecht voor ons lichaam. De laatste tijd willen steeds meer mensen verandering brengen in hun voedingspatroon. Maar vinden het erg moeilijk. Als je het gewend bent om elke week junkfood te eten en ineens moet overstappen naar veel groentes en granen snap ik dat het in het begin er moeilijk zal zijn. Gezond eten kost veel tijd, moeite, geld en doorzettingsvermogen. De laatste in een erg belangrijke factor, want je zult natuurlijk weer cravings hebben naar ‘’ lekkers’’ oftewel ongezond. Maar hoe maak je gezond eten klaar? Probeer bij het voorbereiden van je maaltijd alles zelf klaar te maken. Zo weet jij precies wat er allemaal in gaat, en kun je ook zelf de hoeveelheid bepalen. Dus probeer klant-en-klaar te vermeiden. Probeer daarnaast ook zo min mogelijk rood vlees en koolhydraten te eten. Koolhydraten zijn dikmakend en zitten onder andere in brood, pasta en aardappelen. Voedingsmiddelen die vaak terug komen, maar zeker te vervangen zijn. Eet bijvoorbeeld in plaats van brood een cracker of probeer havermout te eten. Erg gezond maar ook lekker!

Sport

Naast je voeding is het ook erg belangrijk dat je in beweging blijft. Hiervoor hoef je niet per se naar de sportschool gaan, je kunt dit makkelijk op werk, school of thuis doen. Per dag is het belangrijk dat je minimaal een half uur tot een uur in beweegt , want stel nou je blijft niet in beweging en blijft maar ongezond eten kunnen je gewrichten hier last van krijgen en moet je misschien braces aanschaffen als ondersteuning. Daarom is beweging belangrijk. Pak bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift en mocht het openbaar vervoer vertraagd zijn en je kunt een paar haltes lopen.. probeer dat dan te doen! Vind een goede balans tussen sport en voeding en creëer en gezondere versie van jezelf!