Een nieuwe motor kopen

Jarenlange liefde voor motors

Motorrijden is al jarenlang een liefde van me. Het begon toen ik een reis naar nieuw zeeland maakte en daar mijn motorrijbewijs haalde. De reden dat ik dit niet eerder had gedaan was dat het me in Nederland niet zo aansprak. Maar door het prachtige landschap rijden in Nieuw-Zeeland op een motor was een fantastische ervaring. Daarom besloot ik toen ik terug was in Nederland om verder te gaan met motor rijden en ook te sparen om mijn eigen motor aan te schaffen. Mijn vrouw en kinderen waren hier alleen niet al te enthousiast over vanwege het gevaar dat motorrijden met zich mee brengt. Daarnaast kun je op een motor natuurlijk geen heel gezin vervoeren.

Daarom zou motorrijden een persoonlijke hobby worden nadat ik beloofde het goed en veilig aan te pakken. Het eerste wat ik deed was mijn rijbewijs in Nederland opnieuw halen en nog een extra cursus veilig reiden te doen. Daarna besloot ik te gaan kijken naar wat voor motor ik zou kiezen. Ik koos ervoor een nieuwe motor die goed was getest op veiligheid te kiezen en ging ook meteen een motorverzekering vergelijken met andere motorverzekeringen. Daarnaast kocht ik een goed motorpak en helm zodat ik zo goed mogelijk beschermd zou zijn in het geval van een ongeluk.

Waar je op moet letten

Motorrijden is een prachtige hobby maar het kan ook een gevaarlijke zijn. Alhoewel er in een auto ook genoeg ongelukken gebeuren ben je op een motor nou eenmaal wel kwetsbaarder. Ik gebruik mijn motor nog altijd het liefst voor trips naar het buitenland aangezien motorrijden het leukst is in een prachtig landschap. Daarom heb ik ook geen sportmotor gekozen. Een Harley Davidson is niet echt mijn stijl en daarom koos ik voor een andere klassieker.

Als je in plaats van een nieuwe motor een gebruikte motor koopt is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Natuurlijk moet je op de algemene staat letten. Is de motor schoon, goed onderhouden en zonder veel roest? Specifieke dingen waar je op moet letten zijn de banden, velgen, remmen en wiellagers. Het is geen absolute ramp als er wat roest op het remgedeelte van de schijf zit, dit is er na een keer remmen alweer vanaf. Wat wel belangrijk is, is de kleur van de remvloeistof. Je moet weten wanneer deze voor het laatst is ontvangen. Als het langer dan twee jaar geleden is zal de vloeistof opnieuw vervangen moeten worden. Koop een goede veilige motor, rij veilig en geniet ervan!