Kinderautostoeltjes test, de veiligheid van uw kind voorop!

Kinderautostoeltjes moeten getest worden, dit doen ze door middel van een crashtest. Ook wel een botstest genoemd, maar hoe gebeurt dit?

 

Simulator

De kinderautostoel wordt in een simulator geplaatst die een ongeluk kan nabootsen met alle nodige effecten zonder dat er een echt ongeluk hoeft te gebeuren. De kinderautostoel wordt dan op de achterbank geplaatst volgens ISOFIX-punten.  Vervolgens wordt er een dummy (test pop) geplaatst in het zitje met de juiste lengte en gewicht. De simulator bootst een ongeluk na met een vaart van 70 km per uur. Ook is er een test waarbij er een zijdelingse botsing wordt nagebootst, dit heet een I-size test.

 

Waar wordt erop gelet

Tijdens de test wordt er op verschillende factoren gelet. Hoe goed het stoeltje beschermt natuurlijk maar ook wordt er gemeten hoeveel belasting er wordt gelegd op de nek en buik van de dummy. Dit wordt gemeten met sensoren in de dummy. De versnelling van het hoofd, bekken en borstkas wordt ook gemeten. En ten slotte meten ze hoeveel het hoofd van het kind naar voren wordt geduwd door de kracht. Het is natuurlijk belangrijk dat het kind de goede steun krijgt in het kinderautostoeltje zodat er bij een ongeluk geen erge blessures op worden gelopen.

 

Veiligheidsgroepen

Sommige bedrijven maken groepen van de resultaten.

  • Goede kwaliteit
  • Zeer goede kwaliteit
  • Uitstekende kwaliteit

Deze scoren worden vaak gebaseerd op de manier van bevestigingswijze en de normering van het autostoeltje. Regeling R44 is volgens de wet goed gekeurd om te gebruiken, dit was de test waarbij de frontale botsing zich bevond. Dit wordt vaak gezien als goede kwaliteit of zeer goede kwaliteit. Als het kinderautostoeltje de I-size test doorstaat wordt het gelabeld als uitstekende kwaliteit.

 

I-size houd in dat de kinderautostoeltjes een betere nek en hoofd bescherming geeft dan de andere stoeltjes van een normale r44. Ook verkleinen ze de kans op het maken van een verkeerde beweging. Ouder zetten hun kindje ook vaak te snel in een voorwaartse richting, i-size voorkomt dit. Het stoeltje is ook makkelijker en beter te bevestigen dan het andere autostoeltje.

 

Welke auto bij welke kinderautostoeltjes

Het is handig om te weten welke autostoel bij welke auto past want je wilt niet dat je autostoeltje niet in je auto kan. Om dit makkelijk en snel te zien kun je op zoek gaan naar een autostoeltjes keuzenlijst. Elk groot merk heeft deze lijst op zijn site staan.