Spaanplaat: handig voor iedere constructie

Wat is spaanplaat?

Spaanplaat is samengeperst hout wat verlijmd wordt. Het wordt gemaakt van zaagsel, kleine stukjes hout (spaanders) en een bindmiddel, bijvoorbeeld een kunsthars. De houtspaanders die gebruikt worden komen niet alleen van bomen, maar er worden soms ook kleine stukjes gebruikt van houtachtige planten zoals rijststro, vlas en rietsuikerstro. De spaanders worden allemaal met de kunstharslijm vermengd en gelijkmatig verdeeld over een vlakke ondergrond. Dan worden ze met behulp van warmte tot een plaat geperst. De vezelmassa kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Ze kunnen gerangschikt liggen in horizontale richting en allemaal dezelfde maat hebben; ze kunnen in horizontale richting gerangschikt liggen maar grovere vezels bevatten in de binnenlaag, of ze kunnen speciaal vochtwerend of brandvertragend gemaakt wordt, wat wordt aangegeven met respectievelijk een groene of rode inkleuring.

Waar wordt spaanplaat voor gebruikt?

Het gebruik en de toepassing van spaanplaat is zeer divers. In de bouw wordt spaanplaat op veel verschillende manieren gebruikt. Bijvoorbeeld als bekleding van wanden, om een vloer, muur of plafond te egaliseren, om een scheidingswand te creëren of om een deurbekleding te vullen. Er wordt veel stevigheid gecreëerd door een massa te maken van spaanders en lijm, in plaats van een gewone plank te gebruiken: zo hou je de stevigheid en het uiterlijk van hout, maar zijn de platen een stuk moeilijker stuk te krijgen, waardoor ze betrouwbaar zijn voor veel constructies. Het beperkt ook de kostprijs, en maakt de afmetingen van spaanplaat onbeperkt, wat erg voordelig is in vergelijking met gewone houten planken of platen. Voorbeelden van gewonere gebruiksobjecten waarvoor spaanplaat gebruikt wordt zijn werktafelbladen, binnenkasten, fronten van kasten, ledikanten en bekistingen.

Voordelen van spaanplaat

Er zijn vele voordelen die het gebruik van spaanplaat tegenover andere materialen aantrekkelijk maakt. Zo is het bijvoorbeeld geluidsisolerend en brandwerend, wat het ideaal maakt om in constructies te gebruiken. Doordat spaanplat niet is gelimiteerd aan bomen voor het formaat is het in iedere grootte verkrijgbaar wat het breed toepasbaar maakt. Ook is het ontzettend makkelijk te bewerken, vochtbestendig, en erg goed bestand tegen bijvoorbeeld vorst, schimmel, termieten, en UV-licht, wat het ook erg handig maakt voor buitenshuis gebruik. Het is ook nog eens erg goedkoop. Ideaal dus!

Als je binnenkort zelf een meubel wil maken is spaanplaat dus een erg handige en goede investering. Goed bestand tegen allerlei omstandigheden, erg betaalbaar, maar toch duurzaam en van goede kwaliteit. Er zijn allerlei verschillende diktes en afmetingen verkrijgbaar in winkels of online, je vindt dus altijd wel iets wat bij jouw project past!