Wat is de beste manier om Indonesië te ontdekken?

Voor veel mensen is het een land dat zij graag nog eens willen bezoeken: Indonesië. Dat heeft heel veel verschillende redenen.

Een gedeeld verleden

Voor veel Nederlanders ligt er een stukje van hun verleden in dit verre land. Niet zo vreemd, want Indonesië heeft een lange historie waarin Nederland een grote rol heeft gespeeld. In de tijd van de VOC, rond 1602, was Indonesië een belangrijk gebied binnen de wereldhandel. Hier kwamen veel bijzondere kruiden en specerijen vandaan, die over zee naar Europa werden gebracht en verder verhandeld. Toen de VOC in 1798 ophield te bestaan, begon Nederland steeds meer macht te krijgen over het land, totdat in 1816 de naam Nederlands-Indië werd ingevoerd en het officieel een kolonie werd van Nederland, iets dat tot het einde van de Tweede Wereldoorlog geduurd heeft.

Veel Nederlanders hebben in meer of mindere mate Indonesische voorouders. Er wonen volop mensen in Nederland die (een deel van) hun jeugd in het land hebben doorgebracht. Veel van hen willen graag nog eens terug naar de plek waar zij zijn opgegroeid. Ook steeds meer mensen die in Nederland zijn opgegroeid, maar van hun ouders en grootouders verhalen hebben gehoord over hun tijd in Indonesië willen het land graag eens met eigen ogen zien, net als zo veel andere Nederlanders die geen persoonlijke band met het land hebben, maar door de gedeelde historie wel extra nieuwsgierig zijn geworden naar deze bijzondere archipel.

Een bijzonder land

Indonesië is in vele opzichten een bijzonder land. Niet alleen vanwege de gedeelde geschiedenis, maar zeker ook vanwege de bijzondere samenstelling. De archipel bestaat uit niet minder dan 16.056 eilanden met een totale oppervlakte van 1. 904.569 km². Het moge duidelijk zijn dat het onmogelijk is om als toerist het gehele land te zien en bezoeken.

Door de enorm grote oppervlakte kan het lastig zijn om te bepalen hoe je reis naar Indonesië er precies uit moet zien. De meeste mensen kiezen ervoor om meerdere eilanden te bezoeken, wat ervoor zorgt dat er veel lokaal vervoer geregeld moet worden. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om gebruik te maken van een georganiseerde reis, zodat alles vooraf goed geregeld is. Er is veel keuze als het gaat om rondreizen Indonesië, waarbij over het algemeen drie eilanden centraal staan: Java, Bali en Sumatra.

Een rondreis Indonesië kun je individueel samenstellen en afleggen, maar je kunt ook kiezen voor een groepsreis. In dit geval is het grote voordeel dat er een reisleider mee gaat, die je niet alleen heel veel meer over het land kan vertellen, maar ook ter plekke de beste lokale activiteiten en bijzondere plekjes kent. Zeker in zo’n immens land is het prettig om iemand mee te hebben die je precies de highlights kan laten zien, ook de zaken waar je zelf misschien overheen zal kijken.